UBL? Wat is dat nou weer?

Sinds 2013 is UBL (Universal Business Language) het standaard XML-formaat voor e-facturatie. Dit type factuur bevat regels en afspraken over hoe de factuur is opgebouwd. Vaak wordt nog wel een PDF-versie van de factuur meegestuurd omdat de factuur niet visueel te bekijken is.

Maar waarom is dat voor mij belangrijk?

Vanaf 1 oktober 2018 zijn alle ondernemingen verplicht om hun overheidsklanten een UBL-factuur te sturen. Dus ook jij. Dat biedt natuurlijk voordelen, zowel voor jou als voor jouw klant:

 • De overheid wil voorloper zijn in deze ontwikkeling en UBL daarmee stimuleren. Dat is goed voor het hele Nederlandse bedrijfsleven. Eerder heb ik gemeld dat de invoerdatum 1 januari 2018 was. Uit betrouwbare bron weet ik inmiddels dat de overheid de invoerdatum heeft doorgeschoven naar 1 oktober 2018 maar dit nog niet extern heeft gecommuniceerd.
 • De verwerkingstijd van jouw factuur wordt aanzienlijk korter, waardoor de overheid efficiënter kan werken en kosten kan besparen.
 • Doordat jouw factuur sneller en foutloos wordt verwerkt, is de kans dat jij als gevolg van een foutje te laat of te weinig betaald krijgt eigenlijk nihil geworden.

Maar ik ben gewend dat ik mijn factuur print en aan mijn leidinggevende overhandig…

Vanaf 1 oktober 2018 kan dat helaas niet meer… Ook bedrijven zullen de overheid navolgen en steeds vaker UBL verplichtstellen.

Hoe maak ik dan zo’n UBL?

Ik denk dat het niet verstandig is wanneer jij daar zelf mee aan de gang gaat. Anderen hebben al lang nagedacht over de beste oplossingen voor jou. In feite zijn er 3 mogelijkheden:

 1. Je bent een programmeur, snapt hoe UBL werkt en bouwt je eigen facturatiesysteem. Het is een alternatief, maar heb jij die tijd wel beschikbaar?
 2. Je kiest een online partij die jouw PDF voor een klein bedrag omzet naar UBL. Ik merkte dat alle partijen een voorbehoud maken en bijvoorbeeld de garantie geven dat 95% juist wordt geconverteerd. Ik ben van mening dat dit In feite het gehele concept van UBL teniet doet. De bedoeling van UBL is juist dat de daarin vervatte informatie 100% overeenstemt met jouw factuur en niet 95%.
 3. Ik maak jouw factuur voor jou. Vrijwel alle elementen van jouw factuur zijn in jouw boekhouding bij mij gestandaardiseerd. Denk daarbij onder andere aan:
  • De factuurdatum
  • Het factuurnummer
  • Jouw verkooptarief
  • Jouw KvK-nummer
  • Jouw BTW-nummer
  • Jouw IBAN

Al die elementen check ik eenmalig met jou en controleer ik op juistheid.

De enige variabelen die handmatig moeten worden ingevuld zijn jouw uren en de juiste periode. Jouw factuur wordt dus niet omgezet naar UBL. De UBL wordt gevuld vanuit mijn administratiepakket, dus rechtstreeks vanuit de bron en die werkwijze is door accountants gecontroleerd. Ik garandeer jou dan ook een 100% juiste UBL.

 

Wanneer ik jouw facturatie doe, zorg ik er ook voor dat jouw factuur op het juiste moment wordt verstuurd. Lees hier waarom dit belangrijk voor jou is.

Gelukkig ben ik er voor je…